Οδηγός σωστής κριτικής

Σχόλια που δεν κινούνται με μια στοιχειώδη ευπρέπεια ή που καταγγέλλουν αναπόδεικτα γεγονότα, θα κόβονται, μέσα στο πλαίσιο της διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία έκφρασης του χρήστη, στην χρησιμότητα του περιεχομένου για τον επισκέπτη και στον σεβασμό προς τον επιχειρηματία του οποίου η επιχείρηση εκτίθεται σε κριτική.

 

Δε δύναται πχ. να πούμε "τα ποτήρια ήταν βρώμικα", γιατί δεν αποδεικνύεται ότι τη δεδομένη στιγμή της επίσκεψή σας ήταν πραγματικά έτσι. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο σχόλιο θα μπορούσε να είναι κακοπροαίρετο και να περιέχει δόλο. Δε σχολιάζουμε κάτι άσχημο που μας είπε το αφεντικό ή οι σερβιτόροι, γιατί πάλι δεν υπάρχει απόδειξη και ο κίνδυνος του δόλου πλανάται πάλι πάνω από το σχόλιό μας. Δεν μπορύμε να πούμε "βρήκα κατσαρίδα στο πιάτο μου". Ούτε "δεν κόβει απόδειξη", ούτε "το ψάρι ήταν κατεψυγμένο και το ψωμί μπαγιάτικο". Ακόμα και να είναι έτσι, το σχόλιο αυτό δυστυχώς θα κοπεί.

 

Ό, τι περιέχει προσωπική άποψη και εκτίμηση, ευπρεπώς διατυπωμένη, δεν υπάρχει λόγος να μην καταχωρηθεί στις κριτικές ενός εστιατορίου. Πχ., "το φαγητό μου φάνηκε λαδερό, ή ανάλατο, ή κρύο όταν ήρθε". "Θα επιθυμούσα να είχα σερβιριστεί πολύ πιο σύντομα και όχι να περιμένω ένα ολόκληρο τέταρτο". "Θεωρώ ότι 7 ευρώ είναι πολλά για μια σαλάτα σαν κι αυτή". "Ήθελα τη μπριζόλα περισσότερο ψημένη", "Έχω την εντύπωση ότι 50ευρώ για τρια άτομα είναι πολλά".

Μια σωστή κριτική περιλαμβάνει

 1. Ένα ψευδώνυμο, με το οποίο θα υπογράφετε τις κριτικές σας (π.χ. "Ο καλοφαγάς"). Να σημειώσουμε ότι αυτό το ψευδώνυμο θα είναι εκείνο που θα σας ακολουθεί βάση του πρώτου σας email που θα μας στείλετε.

 

2. λίγα λόγια για το μαγαζί (προσέγγιση, ατμόσφαιρα)

 

3. κόσμιους χαρακτηρισμούς για κάποια επιλογή στο μενού που μας άρεσε ή που μας απογοήτευσε

 

4. λίγα λόγια για το σέρβις

 

5. κάτι που μας άρεσε ή μας απογοήτευσε γενικά στο μαγαζί και αν άξιζε πραγματικά η επίσκεψη στο μαγαζί (value for money)

 

6. προαιρετικά, μια τιμή συνολική

 

7. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ: μια επιμέρους βαθμολογία σε μια κλίμακα του 5/5 για τα:

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ,

ΣΕΡΒΙΣ,

ΧΩΡΟΣ/ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ,

VALUE FOR MONEY (σχέση του τι έδωσα και τι πήρα).

 

Η βαθμολόγηση πρέπει να κινείται κάπου ανάμεσα στο 2.2 και το 4.6. Θεωρώντας ότι το τελειότερο εστιατόριο στον πλανήτη απολαμβάνει ένα ολόκληρο 5 στα 5, βαθμολογήσεις κοντά στο 4.5 είναι ήδη πολύ υψηλές.

 

8. Ένα σχόλιο για το αν ήταν εύκολο το παρκάρισμά σας

Παράδειγμα κριτικής

Χρήστης: "ο Καλοφαγάς"

Κριτική για το εστιατόριο: "Η Λιαστή πατάτα"

 

Βαθμολογία:

Ποιότητα φαγητού: 3,8

Σέρβις: 4.1

Χώρος: 4.0

Value for money: 3.7

 

ΣΧΟΛΙΟ:

Χθες βράδυ βρέθηκα με άλλους δυο φίλους μου στη "Λιαστή Πατάτα". Καθίσαμε στην αυλή, πνιγμένη στα λουλούδια, όπου με ξετρέλαναν τα φαναράκια με κεράκια ρεσό. Ο χώρος μέσα λιτός, αλλά όμορφος, με διαρρύθμιση σπιτιών περασμένης δεκαετίας.

Όσον αφορά στην εξυπηρέτηση, τα παιδιά ευγενικότατα. Θα προτιμούσα ωστόσο να είναι ντυμένα ομοιόμορφα και όχι με τζιν και t-shirt.

Παραγγείλαμε μια μερίδα πατάτες, μια μερίδα βλήτα, ένα σαγανάκι, ένα κοτόπουλο, μπούτι κοτόπουλο γεμιστό, σαλάτα με χαλούμι και δυο κιλά κρασί κόκκινο. Το κοτόπουλο ήταν τραγανό και νόστιμο, με το σουσάμι να δίνει ιδιαίτερη γέυση στο πανάρισμα και συνοδευόταν από φρέσκιες καλοτηγανισμένες πατάτες και χειροποίητη μαγιονέζα.

Το μπούτι κοτόπουλο γεμιστό με γραβιέρα και βασιλικό σε μαρμελάδα ντομάτα, ήταν πολλά υποσχόμενο αλλά όταν το δοκιμάσαμε οι γεύσεις απλά δεν έδεναν. Η μαρμελάδα -που στο παρελθόν είχα δοκιμάσει με φέτα πανέ και ήταν απλά θεϊκή- εδώ ήταν ένα κλικ πιο γλυκιά από ότι πρέπει και δεν κόλλαγε με το μάλλον ουδέτερο κοτόπουλο, ενώ τα φύλλα του βασιλικού ήταν υπερβολικά σε ποσότητα και κυριαρχούσαν με το έντονο άρωμά τους.

Οι τιμές του παραμένουν σε πολύ λογικά επίπεδα γι' αυτό που προσφέρει, αν και υπάρχουν κάποιες ανισορροπίες: το παραπάνω μπούτι κοτόπουλο κοστολογείται στα 11.50 ευρώ, κατά τη γνώμη μου πολύ λογικό για το μέγεθος του πιάτου, ενώ η σαλάτα, στην οποία το ακριβότερο υλικό, το χαλούμι ήταν πολύ τσιγκούνικο, στα 8.50 ευρώ, που μου φαίνεται υπερτιμημένο. Για όλα δώσαμε 52 περίπου ευρώ.

 

Κλείνοντας να πω ότι είναι ένα μαγαζί που έχει προοπτικές αλλά θέλει λίγη δουλειά ακόμη.

 

Το παρκάρισμα δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Κάναμε δέκα γύρους της περιοχής μέχρι να βρούμε να στριμώξουμε κάπου το αμάξι μας.

Αρχική

Εστιατόρια

ανά περιοχή

Εστιατόρια

ανά είδος

Follow

Εδώ οι καλοφαγάδες μοιράζονται με ευπρέπεια και ειλικρίνεια τις πραγματικές τους εμπειρίες απο τα εστιατόρια που επισκέφτηκαν

© 2018 www.menu4you.gr